Ali Darmar Piyano Eserleri

tr

Ustama Saygı
Dile kolay, tam 35 senelik öğretmenim… Bir öğretmenden çok daha fazlası kıymetli ustam…

Çok değerli besteci ve benim gibi birçok piyanistin, müzisyenin hayatına değmiş, aynı zamanda bir piyano öğretmeni olan Ali Darmar.

12 yaşımda Ali Darmar’a ilk gittiğimde, kendi hikâyemin dönüm noktasındaydım. Ali Ağabey, daha ilk günden, derin bilgisi, piyanist adayını önce insan olarak gören muazzam algısıyla, öğrencisini çok iyi tanıyan, düşünen bakışıyla, içtenliği ve uğraşısıyla yaşamıma çok etkileyici bir mentor olarak girdi.

Eşsiz incelikli bir Girit mübadil ailesinin çocuğu olarak dünyaya gelen Ali Darmar’ın evine ders almak için gittiğimde, annesinin ve teyzesinin Rumca konuşmaları, Türkçe’yi son derece müzikal bir şekilde kullanan sesleri hâlâ kulağımda çınlar.

Müthiş kişiliği ve dünya görüşü, zerafetle iç içe geçmiş Paris’te aldığı müzik eğitimi ile bugün artık dünyada çok az bulunan incelikli ve derinlikli bir müzikal anlayışa sahiptir Ali Darmar.

Dünya çapında eşsiz olan ustam Ali Darmar’ın, zamansız eserlerinin daha geniş kitlelere ulaşmasını can-ı gönülden diliyorum. Bu inceliği öğrenmelerinin, sadece müzikal anlamda değil yaşamlarının her alanında ayn inceliği hissetmelerinin özellikle genç nesiller için ama aslında bütün müzikseverler için çok büyük bir hediye olacağını düşünüyorum.

Bu nedenle, Ali Darmar’ın tüm piyano eserlerini bu albümde bir araya getirmek benim için çok büyük bir onur.

Albümdeki solo piyano eserleri benim tarafımdan seslendirildi. Darmar’ın İki Piyano İçin Fantezi adlı eserini ise çok parlak, henüz eğitimine devam ederken nice başarılara imza atmış genç piyanist Emir İlgen ile birlikte seslendirdik.

CD’nin paha biçilmez bir başka hediyesi, Ali Darmar’ın keman ve piyano için bestelediği Sessizliğin İçinden adlı eserinin ilk seslendirişinin konser kaydını sunması. Eseri, iki çok kıymetli müzisyen, kemancı Ayla Erduran ve piyanist Ayşegül Sarıca yorumladı. Eğitimlerinin önemli bir bölümünü Fransa’da alan bu iki usta müzisyen, Avrupa’da kuşaktan kuşağa, bestecilerden pedagoglara aktarılmış incelikli bilgileri, teknik ve stil anlayışını kendi zengin dünyalarıyla birlikte bizlerle buluşturuyor. Böylece Erduran ve Sarıca’nın yorumuna tanıklık ederken, kuşaklar boyu süren bilgi aktarımının paha biçilmez tarihsel izlerini de takip etmiş oluyoruz.

Ali Darmar’ın eserlerini yaşarken ve sonsuza kadar yaşatmak üzere…

Ustama en derin saygılarımla… RENAN KOEN

Ali Darmar
Girit kökenli bir ailenin oğlu olan Ali Darmar, 1946 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Konservatuvarı’nda Verda Ün ile piyano çalışmalarına başladı. Prof. Ferdi Statzer ve Popi Mihailides’in özel öğrencisi oldu. Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’ni bitirdi. 1974 yılında Paris’e giderek Nadia Boulanger ve Annette Dieudonné ile kompozisyon, Monique Deschaussées ile özel olarak piyano çalıştı. École Normale de Musique de Paris’de, Cécile de Brunhoff ve Germaine Mounier’nin piyano öğrencisi oldu. 1976 yılında UNESCO bursu ve 1981’de Fransız Hükümeti bursu kazandı. 1985 yılında Ulusal Rueil Malmasion Konservatuvarı’nın Kompozisyon bölümünü Mme Francine Tony Aubin ile çalışarak bitirdi. Ardından École Normale de Musique de Paris’de Jacques Castérède ile çalışarak “Diplôme Composition” ve “Diplôme Supérieur de Composition” diplomalarını aldı. Ulusal Reuil Malmasion Konservatuvarı’nda Gümüş Madalya kazanan Ali Darmar, 1985 Sevda-Cenap And Vakfı Gençlik Şarkısı Beste Yarışması’nda başarı ödülüne layık görüldü. Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı.

Ali Darmar, çağdaş Türk bestecileri içinde üçüncü kuşaktan dördüncü kuşağa bir köprü konumundadır. Bestelerinde açık, akılda kalıcı melodi çizgisine önem veren sanatçı, yeni bir romantizm anlayışının peşindedir.

Eserleri Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, İstanbul, İzmir, Bursa ve Antalya Devlet Senfoni Orkestraları, Bilkent Senfoni, Borusan Filarmoni, Karşıyaka Oda Orkestrası, Bodrum Oda Orkestrası, Mersin Üniversitesi Akademik Oda Orkestrası, Milli Reasürans Oda Orkestrası, Orkestra Sion, Zürih Oda Orkestrası, Les Archets de Paris Orkestrası ve Mikkeli Şehir Orkestrası (Finlandiya) tarafından seslendirilmiştir.

Ayrıca ABD, Avustralya, Japonya, Singapur, Danimarka, Finlandiya, Ukrayna, Hollanda, Macaristan, Almanya, İsviçre, Belçika, Fransa, İngiltere, İspanya, Avusturya, KKTC, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Güney Afrika ve İtalya bestelerinin seslendirildiği ülkeler arasındadır.

Eserlerinden bazıları Keturi Musikverlag tarafından basılmıştır.

Çeşitli ulusal ve uluslararası yarışmalarda jüri üyeliği de yapmış olan bestecinin başlıca yapıtları şöyle sıralanabilir:

Renan Koen Plays ALİ DARMAR

Bale için Metro’da (1990)
Şan ve Orkestra için 6 Lied (tenor ve soprano) (1972-1986)
Orkestra için Sümela Senfonik Şiiri (1987) · Yaylı sazlar için Metamorfoz (1997)
Suskunluğun Sesi Senfonik Şiiri (2018) · Cunda Piyano Konçertosu (2012)
Piyano İçin Prelüdler (1971-1986)
Piyano Sonatı (1986)
Dört El İçin Dans (1992)
Elégie (Ecz. Feza Fesçioğlu anısına, 1999)
Fantezi (2019)
İki Piyano İçin Fantezi (2019)
Koro için Eşliksiz Dört Parça (1971-1985)· Keman ve piyano için Sessizliğin İçinden (2007)